Zöliakie Treff - glutenfrei durch den Alltag
Das Forum rund um Zöliakie (Diagnose und Behandlung | Glutenfreie Ernährung)

Polnisch - erweiterte Bitte an den Koch

Moderatoren: Lea357, andreas

Polnisch - erweiterte Bitte an den Koch

Moderatoren: Lea357, andreas

leloup
Grünschnabel
Grünschnabel
Beiträge: 5
Registriert: 04 Jan 2006 17:01:26
Wohnort: Hamburg

Polnisch - erweiterte Bitte an den Koch

Beitragvon leloup » 23 Feb 2007 19:31:46

Hallo,
unten die polnische Übersetzung der oben erwähnten erweiterten BITTE AN DEN KOCH

Gruß
leloup

Glutenfreies Essen in Restaurants und Hotels
basierend auf den Schriften der Deutschen Zöliakie-Gesellschaft:
......

Bezglutenowe odzywianie w restauracjach i hotelach
wedlug Niemieckiego Zrzeszenia Celiakia (Deutschen Zöliakie-Gesellschaft)


Celiakia jest choraba jelita cienkiego (systemu immunologicznego). Przy spozywaniu odzywiania zawierajacego gluten nastepuje uszkodzenie jelita cienkiego i reakcji systemu immulogicznego z roznymi objawami. Najczestsze objawy to: mdlosci, kolki, biegunki, bole brzucha ale czesto tez rozne nietypowych objawy.
Scisle zachowanie diety bezglutenowej jest dla chorych na celiakie bardzo wazne.

Nie wolno spozywac:
Przenicy, zyta, jeczmienia, owsa, i spokrewnionych zboz, np. orkisz, przetworow z tych zboz, np.: maka, kluski, makarony, grysiki, kasze, panierki; ale tez srodkow spozywczych i potraw zawierajacych te zboza w malej ilosci: sosy, zupy, dresing, dipy.

Przyklady:
Soki owocowe zageszczone kleikiem owsianym
Kielki przenne w salatkach,
Piwo, Dania z piwem,
Kawa zbozowa, piwo slodowe,


Zupy:
Dozwolone zupy niezageszczany, zupy zageszczane maka kartoflana, maka kukurydziana, skrobia kukurydziana.

Uwaga:
Nie wystarczy wyjac kluski z zupy, nie nalezy uzywac lyzek lub chochli ktorymi wyjmowano poprzednio zupe z kluskami. Kluski bezglutenowe musza byc odlewane w czystym sitku; nie uzywac lyzek widelcow, nozy, ktorymi nabierano pozywienie zawierajace gluten, uwazac z maslem, dzemem jesli jednoczesnie jest jedzone pozywienie zawierajace gluten, okruchy chleba albo bulki zostaja w masle, dzemie)

Potrawy miesne i rybne:
Smazyc bez obtaczania w mace, panierce, tylko naturalne przyprawy (uwazac przy mieszankach przypraw).
Sosy zageszczac tylko maka/skrobia kartoflana, maka/skrobia kukurydziana.

Uwaga: nie wolno obtaczac miesa w mace, mieso nie moze stykac sie z resztkami maki, np. powierzchnia gdzie przedtem otaczano mieso w mace, nie wolno smazyc w tej samej patelni i tluszczu w ktorym przedtem smazono mieso otaczane maka, kontaminacja moze tez nastapic przez rece kucharza ktory przedtem otaczal mieso w mace.

Dodatki:
Kartofle, Ryz, Hirse, Frytki (nieotaczane, smazone oddzielnie)

Uwaga:
Frytki z ziemniakow tartych moga zawierac gluten. Jesli tluszcz uzywano przedtem do smazenia potraw panierowanych moze nastapic kontaminacja, frytki nie sa wtedy bezglutenowe.

Warzywa:
Wszystkie warzywa w postaci naturalnej sa bezglutenowe.

Uwaga::
smazona cebula, zasmazka z cebuli nie moze zawierac maki (nalezy uzywac maki bezglutenowej).

Salaty:
Wszystkie salaty lisciowe, warzywa surowe, z octem/olejem, dresingem bezglutenowym.

Uwaga:
gotowe dresingi moga zawierac gluten, nie uzywaniu octu z dodatkiem slodu (ocet przyprawiany slodki),
uwazac na kielki przenne, chrupki, krutony w salatach,.

Desery:
swieze owoce, salatka ze swiezych owocow, jogurt albo twarozek ze swiezymi owocami.

Uwaga:
Lody moga zawierac gluten.

Napoje:
woda mineralna, soki naturalne, wino, szampan, wodki czyste.

Przyprawy:
czyste przyprawy naturalne (nie mieszane) – sol, pieprz, papryka, swieze ziola

Uwaga:
Mieszanki przypraw zawieraja czesto skrobie/gluten, np. Curry.
Produkty Instant (Rosol, Wywar, Bulion) moga zawierac gluten.

Osoby chore na celiakie czesto wiedza bardzo dobrze na co zwracac uwage, i moga poradzic jezeli sa jakies watpliwosci.

...............

Florian
Gold-Mitglied
Gold-Mitglied
Beiträge: 1863
Registriert: 28 Okt 2005 17:12:48
Wohnort: Schleswig-Holstein

Beitragvon Florian » 31 Mär 2007 18:11:35

Danke leloup
liebe grüsse maflo :goodbye:


Zurück zu „Sonstige, u.a. Kroatien, Tschechien, Polen, Ungarn“

Wer ist online?

Mitglieder in diesem Forum: 0 Mitglieder und 1 Gast

Login